logo
Zakaj namesto proteze raje izbrati zobne vsadke

Ljudje, ki so doživeli izgubo zob, bodo zagotovo želeli vedeti, kakšne so njihove možnosti za nadomestne zobe. Običajno se odločajo in primerjajo dve možnosti  – zobne vsadke in proteze. Medtem ko oba postopka ponujata nadomestitev izgubljenih zob, se hkrati tudi nekoliko razlikujeta po videzu, občutku, stroških in ustreznosti.


Dolgoročni stroški nadomestijo vnaprejšnje stroške:


Vsekakor so zobni vsadki v primerjavi z protezami dražji. Vendar se zgodba tu ne konča. Ne smete pozabiti, da je potrebno proteze zamenjati ali popraviti vsakih nekaj let, medtem ko so vsadki trajni. Poleg tega imate pri zobnih protezah dodatne stroške, vključno s posebnimi čistili, lepilom in več. Pri zobnih vsadkih pa ni nobenih naknadnih stroškov. Še en strošek lahko nastopi pri protezah -če svojih protez ne boste ustrezno čistili, boste izpostavljeni parodontalnim boleznimkar bo vodilo v nove stroške povezane z zdravljenjem bolezni.


Zobni vsadki


Vsadki so bolj zanesljivi in priročni:


Protez ne morete trajno pritrditi v usta, kar pomeni, da lahko zdrsnejo ven, ko na široko odprete usta, se pogovarjate, smejete ali jeste napačna živila. Poleg tega boste morali nanašati sredstva za pritrjevanje in lepila, da bodo proteze ostale na pravem mestu in jih ponoči odstranjevati za čiščenje.


Po drugi strani pa zobni vsadki v vseh pogledih delujejo kot naravni zobje. Trajno so pritrjeni na čeljusti, z njimi lahko jeste kakršna koli živila, ne potrebujejo lepila, da se držijo na mestu, ko odprete usta, se ne premikajo in lahko jih ščetkate na enak način kot naravne zobe.


Ne more se primerjati z naravnim videzom vsadkov:


Večina ljudi po prejemu proteze potrebuje več tednov, da se navadijo govoriti z njimi, in to zato, ker proteze za razliko od zobnih vsadkov niso del vaših ust. Proteze so lahko videti nenaravno, prav tako pa boste imeli v ustih neprijeten občutek. Zaradi tega se mnogi ne počutijo najbolje, ko se morajo v javnosti pogovarjati ali smejati. Poleg tega lahko proteze nekonstruktivno vplivajo na vašo sposobnost zaznavanja okusov in temperature, medtem ko vsadki v vseh pogledih delujejo popolnoma naravno, hkrati pa vam nudijo normalen občutek in ne spreminjajo okusa hrane.


Proteze lahko spodbudijo izgubo kosti:


Zobne proteze vam lahko pomagajo pri bolj normalnem žvečenju in smejanju, kot če sploh ne bi imeli zob, a ker ne delujejo tako kot običajni zobje, lahko dejansko spodbudijo propadanje čeljustne kosti. Vsadki tega ne povzročajo, saj posnemajo normalno funkcijo vaših naravnih zob.0 Comments

Please login to post your comment..

Social

Reviews
  • Be the first one to review us.

Post your Review

Rate it